İslam'da küçük yaşta evlilik var mıdır?

İslamda küçük yaşta evlilik hakkında açıklamalar:

Bir: Hanefi mezhebinin kurucusu olan İmam-ı Azam Ebû Hanîfe’ye göre ergenlik çağına ulaşmış olan bir kız zorla evlendirilemez.

Bu konuda iki hadis-i şerif meali şöyledir:


“Peygamberimiz (Sav): “Açıkça izin alınmadan dul kadın, rızası anlaşılmadan bekâr kız evlendirilemez.” buyurmuş, “Onun rızası nasıl anlaşılır?” sorusuna da “sükûtu ile” cevabını vermiştir.”

| Buhârî, Nikâh, 40


“Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) zamanında Hidame’nin kızı Hansa: “Babam itibarını arttırmak için beni kardeşinin oğlu ile evlendirdi. Ben ise istemiyorum.” diyerek babasını şikayet eder. Peygamber Efendimiz de kızın babasını çağırtır ve evlenme yetkisini kıza verir. Bundan sonra ise Hz. Hansâ, Resulullaha şöyle der: “Yâ Resulallah! Ben babamın yaptığı bu nikâhı kabul ediyorum, ancak babaların, kızlarına evlilikte böyle yetkisinin olmadığını bildirmek istedim.”

| Neseî, Nikâh: 36

İki:İklim koşulları insanların fiziklerine, biyolojilerine, psikolojilerine etki eder. Sıcak iklimlerde kızlar daha küçük yaşta ergenlik çağına ulaşırlar. Türkiye’de 12-13 yaşlarında ergenlik çağına ulaşmış olan bir kız Brezilya’da, Nijerya’da, Suudi Arabistan’da 9 yaşında ergenlik çağına ulaşabilir.

Üç: Küçük yaşta evlilikleri Hazreti Peygamber (Sav) zamanında yaşayan gayrimüslimler gündeme getirmemiştir. İslamiyet’e saldırmak için çalışan gayrimüslimlerin bu konuda hiçbir söz söylememeleri de gösterir ki; insanların günümüzdekinden daha küçük yaşlarda evlenmesi anormal bir durum değildir.

Dört: Milli Mücadele yıllarında bir okuldaki talebelerin tamamı savaşa katılmıştır ve okul öğrencisiz kalmıştır. Çanakkale Savaşında şehit olan gençlerin yaşları 15 civarındadır. Demek ki bu yaştaki gençler gerektiği zaman savaşabilmektedirler. Savaş gibi hayati bir meselede vatanı savunma sorumluluğunu üstlenen gençlerimizin bu yaşlarda evlenemeyeceklerini söylemek zandan ibarettir. Bu yaşlardaki gençlerin evlenmesi doğaldır. Konuya günümüzün alışkanlıkları çerçevesinden bakarak bu yaştaki gençlerin evlenemeyeceğini söylemek yanlıştır.

Beş: Evlilikte aranan en önemli özellik eşin dindar ve güzel ahlaklı olmasıdır. Evlilikteki maksat huzur ve neslin devamının sağlanmasıdır. Bu dünyada evli olan çiftler Cennet’e gittikleri takdirde Cennet’te de evli olacaklardır.

İnsanların en hayırlısı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) şöyle buyurmuştur:


“Kadın dört şey için nikâh edilir; malı, aile şerefi, güzelliği ve dindarlığı için. Ey eli toprak olası insanoğlu, sen dindar ve ahlâkı güzel olanını tercih et.”

| Buhârî, Nikâh, 15; Ebû Dâvud, 2; Nesâî, Nikâh, 13; İbn Mâce, Nikâh, 6; Dârimî, Nikâh, 4; Mâlik, Muvatta’, Nikâh, 21; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 428

Kadınlar da evleneceği erkeğin güzel ahlaklı ve dindar olmasına dikkat etmelidir.

Konular