Şakayla "boşol" demekle boşama gerçekleşir mi?

EŞİMİN BANA 3 KEZ BOŞ OL KELİMESİNİ SÖYLEDİ.GÜLEREK ŞAKAYLA KARIŞIK GÖNÜLDEN O NİYETLE SÖYLEMEDİĞİNİ BİLİYORUM NİKAHIMIZ DÜŞMÜŞ MÜDÜR? LÜTFEN CVP BEKLİYORUM BU KONU BENİ ÜZÜYOR KAFAM ÇOK KARIŞTI SONUCA KAVUŞAMIYORUM BİR TÜRLÜ TŞKR...

* * *

Şaka ile hanımını boşayan kimsenin "talak-ı" hem kazaen hem diyaneten vaki olur.Yani o kimse hanımını boşamış olur.Talak'ın (boşamanın)şakası olmaz.Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.)"Üç şeyin ciddisi de ciddidir,şakası da ciddi dir.Bunlar nikah,köle azat etmek ve birde (kadın) boşamaktır."buyurmuşlardır.

Bu durumda talak anında erkeğin sarf ettiği kelimeye bakılır.Eğer kullanılan kelime açık ve bariz olarak talak (boşama) ifade eden ve başka anlama gelmicek bir kelime olursa,"sen boşşun,sen boşanmışşın,sen boş ol" gibi o zaman erkeğin niyetine bakılmaksızın talak vaki olur.
Erkek bu sözler ile başka şey kastettim,şaka yaptım vesaire dese de bir şey değişmez.Çünkü bu lafızlar bir kadına hitaben söylendiği vakit boşamadan başka bir şey kast edilen kinaye içermez.

Hal böyle olunca yine bakılır.Eğer erkek bu kelimeyi aynı mecliste bir kere söyledi ise,kadın bir talak ile,iki kere söyledi ise iki talak ile,üç de kere söyledi ise,üç talak vaki olur.

Adam karısına aynı mecliste: bir defada üç kere "boş ol,boş ol,boş ol,demiş ise hanımı üç talak ile boş olur ki, bu anda karı koca iddet beklemeden birbirine haram olur.

Ancak bu lafız(boş ol)bir kere söylendi ise,Talak-ı rıc'i olur.Üç hayız görüp temizlendiği zaman içerisinde ric'at edip eşine dönebilir.iddet vakti dolarsa tekrar nikah icap eder.

İki kere söylendi ise,bayin olur ki,nikah kıymak sureti ile kocasına dönebilir.

Ancak üç kere peşpeşe söylendi ise üç talak vaki olur ki,bu durumda kadının adama dönüşü olmaz.Birbirlerine hülle yapıldıktan sonra nikah kıyılmadığı müddetçe haram olurlar.

Not:talak hususnda eğer adamın kullandığı kelime kinaye olursa ,mesela erkek karısına "sen iddet bekle"derse bu açık bir boşanma ifade etmeyip başka anlamlara da geleceği için,adama sorulur:eğer boşama kastıyla söylemedim derse,talak olmaz,boşamak için söyledim derse,talak vaki olur.Yani sadece kinaye olan kelimelerde adamın niyetine itibar edilir.

http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1587.html

Konular